korhaz_kiskep

Projekt címe: Develolping common health infrastructure in Carei and Fehergyarmat
Azonosító szám: HURO/1101/032/2.4.1
Megvalósítás időpontja: 2013.02.04. – 2014.03.31.
Partnerek:
– Nagykárolyi Önkormányzat – Vezető Partner
– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Fehérgyarmati kórház és gyógyfürdő – Projekt partner

 

1. A projekt átfogó célja
A projekt célja határokon átívelő egészségügyi együttműködés és fejlesztések megvalósítása, a kapcsolatrendszerek erősítése, az ellátási szintek javítása. Közvetlen kedvezményezettek a partner intézmények. A közvetett célcsoport az intézmények ellátási körzetéhez tartozó emberek összessége. A projekt a felmerülő igényekre, mint az együttműködés feltételeinek megteremtésére, a rehabilitációs ellátás szintjének javítására, egészségfejlesztésre kíván megfelelő megoldást nyújtani. A siker eléréséhez közös fejlesztésű és megvalósítású program szükséges, melyhez jelen projekt ad megfelelő alapot. A projekt lezárást követően, az eredmények hatása tartósan érvényesül a határ mindkét oldalán. Hosszútávon a projekt eredményei magasabb és jobb minőségű betegellátásban realizálódik.

2. A projekt részét képezik a következő fejlesztések
Román oldalon a kórház rehabilitációs osztályának balneoterápiás ellátást is biztosító bővítése, az osztály korszerűsítése, a bővítéshez és a fejlesztéshez kapcsolódó eszközök beszerzése, a szükséges emberi erőforrás fejlesztés megvalósítása.
Magyar oldalon a szakmai együttműködést, a tudástranszfert biztosító esemény sorozat megvalósítása, a szakmai tartalomhoz és a rehabilitációs ellátáshoz közvetlenül kapcsolódó specifikus eszközök beszerzése, melyek közvetlenül segítik a legjobb gyakorlat a Best Practice átadását.
Eredményként javul a rehabilitációs ellátás szintje és erős kapcsolati tőke alakul ki a szakemberek együttműködése által. A vezető partner által megvalósítandó nyitó- és záró rendezvény biztosítja a széleskörű nyilvánosság tájékoztatását. A projekt eredményeként mérséklődnek a betegellátási szintkülönbségek, valamint erősödnek az intézmények és az egészségügyi rendszer.

3. Megvalósítás helyszíne:
– Vezető partner részéről: a Nagykárolyi Kórház
Nagykároly Városi Kórháza, egy 230 férőhelyes egészségügyi intézmény, mely Nagykároly város, valamint a környező kisebb települések, mintegy 70.000 lakosát látja el. A kórház épülete egy új épület, átadására 2009. december 31-én került sor.

A tömbjellegű épület P+6E típusú, hasznos összterülete 8875 nm, átjáró köti össze a járóbeteg gondozóval, mely jelenleg felújítás alatt áll. Az intézmény a következő szolgáltatásokat biztosítja:
– sürgősségi egészségügyi ellátás
– kórházi fekvőbeteg-gondozás a következő osztályokon: belgyógyászat, kardiológia, neurológia, nőgyógyászat, szülészet, gyerekgyógyászat, sebészet, traumatológia-ortopédia, intenzív osztály, pszichiátria.
– járóbeteg szakellátás
– paraklinikai egészségügyi szolgáltatások
– rehabilitációs, fizioterápiás, balneológiai járóbeteg gondozás.
A kórház a fent említett szolgáltatások ellátásához szükséges csak alap felszereléssel és eszközökkel rendelkezik. Jelenleg a kórházban csak rehabilitációs, fizioterápiás, balneológiai járóbeteg gondozásra van lehetőség.
A földszinten lévő kezelőközpont a következő kezelések elvégzéséhez szükséges felszereléssel rendelkezik: elektroterápia, mágneses terápia, lézerterápia, rövidhullám kezelés, parafinos pakolás, galvánfürdő, kinetoterápia. Szükség lenne ezen kezeléstípusok kibővítésére, hidroterápiás gyógykezelés és hidro-kinetoterápiás kezelésekkel, ami az altalajban fellelhető gyógyvizet hasznosítaná fel. Ezáltal intézményünk teljes körű ellátást tudna biztosítani a krónikus degeneratív csont és ízületi bántalmak-, valamint egyes ideggyógyászati és sebészeti utókezelések terén.

– Projekt partner részéről: Rehabilitációs Központ:
A rehabilitációs osztály célja a régióra is jellemző népbetegségekben szenvedők (szív- és agyi valamint egyéb keringési, mozgásszervi betegek, balesetet szenvedettek) korai rehabilitációjával az adott betegek életminőségét, hosszú távú kompenzált állapotát elérni, munkaerő-piaci helyzetét javítani.
Rehabilitációra váró betegek háziorvosi beutalóval vagy egyéni kezdeményezésre jelentkezhetnek megfelelő szakrendeléseken (reumatológia, ortopédia, traumatológia, belgyógyászat, kardiológia, ideggyógyászat), ahol szakorvosok előjegyzésbe veszik a betegeket a 2-3 hetes időtartamú gyógykezelésre.
A Rehabilitációs Központ megközelíthető a kórházi főépület és a mellékbejáró felől is. A központ mögött található parkolóból mozgáskorlátozottak számára kialakított rámpa vezet egy külső lifthez, amellyel bármely egység könnyen megközelíthető. A parkoló szabadon és térítésmentesen használható az itt tartózkodás teljes ideje alatt.

A 4 szintes épület legalsó szintjén található a kezelőegység, ahol szakképzett dolgozók várják a kezelésre érkezetteket.
A magasföldszinten került kialakításra a Betegfelvételi Iroda.. Ezen a szinten elsősorban a kardiológiai betegségekben szenvedők rehabilitációja folyik.
Az első emeleten elsősorban az egyéb keringési (pl. stroke utáni állapotok, végtagkeringési rendellenességek) betegségekben szenvedők és műtöttek, balesetesek rehabilitációja történik.
A második és egyben legfelső szinten a reumatikus és egyéb mozgásszervi betegek rehabilitációja zajlik.

A Kórház hangsúlyt helyez a rehabilitáció utáni életvitelre is. A bent fekvő betegek elbocsátásuk előtt részletes felvilágosítást, életmód tanácsokat kapnak. Az otthoni életvitel kialakításában ergoterápiás nővér és foglalkoztató segít, míg a lelki traumák feldolgozásában pszichológus nyújt támogatást.

4. Szakmai konferenciák:
A szakmai konferenciák célja a szakmai együttműködést, a tudástranszfert biztosító esemény sorozat megvalósítása 6 hónap alatt, havonta 2 esemény biztosításával, egyenként 6 500 euró értékben.
A szakmai találkozó sorozat tervezett időtartama: 2013. október – 2014. március
Intenzitása: havonta 2 db
A találkozók tartalmi részei:
– előadások,
– szakmai eszmecserék,
– „Best practice” gyakorlatok,
– közös szakmai protokollok elkészítése
– közös gyakorlati együtt dolgozás

A találkozók időpontjai:

2013

– október 10.-11.-12.

– október 24.-25.-26.

– november 7.-8.-9.

– november 21.-22.-23.

– december 5.-6.-7.

– december 19.-20.-21.

2014

– január 9.-10.-11.

– január 23.-24.-25.

– február 6.-7.-8.

– február 20.-21.-22.

– március 6.-7.-8.

– március 20.-21.-22.

5. Beszerzésre kerülő eszközök

Gép-műszer Fejlesztő eszközök, ergoterápia eszközei:
Motoros bicikli – speciális kés
Végtag mozgató gép alsóvégtagra – speciális sajtszelő
Kiegészítők a végtagmozgatóhoz – speciális vágódeszka
Bot – speciális zöldséghámozó
Könyökmankó – speciális olló
Járókeret – speciális cipőhúzó
Négylábú bot – speciális hajkefe
Hónaljmankó – speciális csipesz
Gördíthető járókeret – speciális kétnyelű kanál
Mobil járókeret – speciális tányér
– speciális bögre
Terápiás eszközök – speciális jobb és balkezes kanál
Elektromos kerekesszék állítógép funkcióval és kiegészítőkkel – speciális jobb és balkezes villa
– könyvtámasz
– ceruzafogó
Ergoterápiás készlet
Terápiás kocka
Kerékpár vízalatti kerékpározáshoz
Felszerelési tárgyak
Függesztő készülék Glisson féle
FIZIOTERÁPIÁS eszközök
Lézerterápiás készülék
Lymfomax kezelő készülék
Mágnesterápiás készülék, fénykezeléssel

A projekttel kapcsolatos további információ:        

Kun József     
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház       
4400 Nyíregyháza, Szent István út 68.          
Tel.: +36 42/599-700  
E-mail:   projektiroda@szszbmk.hu

www.szszbmk.hu/eu  

card_header_photo card_ikon

Vezető Partner

sz2020_2
sz2020_1
Skip to content